Constelaţiile Familiale reprezintă o metodă terapeutică trans-generaţională, cu rădăcini în terapia sistemică de familie. Metoda, dezvoltată şi lansată de către Bert Hellinger, un psihoterapeut german, renumit în Europa prin workshop-urile şi cărţile sale, poate fi utilizată individual, dar frecvent este aplicată în cadrul workshop-urilor ca terapie de grup.
Bert Hellinger a renunţat la preoţie în favoarea studiului psihanalizei, Terapiei Gestalt şi Analizei Tranzacţionale după 16 ani de misionariat în Africa de Sud unde a lucrat foarte mult cu triburile zulu. Aici a făcut o serie de observaţii despre cum trăiesc comunităţile respective, cum îşi tratează membrii, cum se raportează la cei prezenţi, la cei morţi sau la cei care vor veni. Stilul său de lucru se află la graniţa ştiinţei cu spiritualitatea pe care refuză să le separe. Metoda Constelaţiilor, care are deja adepţi şi în România, ne învaţă cum să trăim în armonie cu ceea ce nu putem schimba şi ce este eficient să schimbăm în anumite situaţii.
Entitățile sistemice
De-a lungul vieţii sociale ne lovim de diverse sisteme, în special de cel familial care este și baza celorlalte sisteme: sistemul social, de muncă, cel al şcolii sau al relaţiilor personale. Acestea pot fi extinse la sisteme naţionale, politice, organizaţionale. Orice sistem există ca o entitate proprie formată din microsisteme şi funcţionează în baza unor legi. Când una dintre legi nu funcţionează corect întregul sistem se debalansează. Metoda Costelaţiilor Familiale dorește să repună în echilibrul legile care au fost încălcate sau tulburate, conştient sau inconştient şi se concentrează pe familie: familia de origine, cea pe care ţi-ai format-o, dar şi familia strămoșilor, transgeneraţională. În cazul celei din urmă, funcţionează conceptul de conştiinţă extinsă, în sensul că la un anumit nivel psihic suntem cu toţii conectaţi. Conștiința extinsă se referă la trăirile prin care conștiința noastră pătrunde în zone inefabile ce nu ne sunt accesibile în mod normal. Percepția noastră, modul de a înțelege și modul de a simți se schimbă. Important de precizat este că stările de conștiință extinsă nu sunt patologice, dimpotrivă sunt armonizatoare și vindecătoare. Orice lucru făcut de noi sau de predecesorii noştri lasă o amprentă energetică în acest câmp al conştiinţei extinse. Orice acţiune se poate manifesta imediat sau poate avea consecințe peste timp sau peste generaţii. Nu este nevoie să ştii ce au făcut strămoşii tăi dar, încercând să găseşti rezolvarea unei probleme dificile, intri într-un proces în care se lucrează cu energii subtile.
Cum se desfășoară un workshop
Participantului i se pun întrebări despre familie care vizează fapte, morţi neobişnuite, relaţii anterioare sau extraconjugale, avorturi, naşteri de copii morţi sau diferite abuzuri şi i se cere să creeze o constelaţie de familie cu ajutorul celorlalţi participanţi sau al unor figurine dacă se lucrează individual. Astfel, devine vizibilă dinamica relaţiei familiale şi identificările specifice dintre membri. Odată create tiparele comportamentale şi complicaţiile emoţionale dintr-o familie, devine vizibilă şi calea de rezolvare. Bert Hellinger afirmă că nu ştie cum se întâmplă acest proces, dar funcţionează. Reprezentanţii interacţionează între ei cu vorbele şi gesturile persoanelor din viaţa reală a clientului, iar marea uimire este că povestea vieţii participantului este creată de oameni pe care nu îi cunoaşte, dar care scot în evidenţă lucruri cunoscute sau necunoscute. Adevărata problemă sunt tiparele moştenite genetic sau prin educaţie, care se reproduc fără ca individul să fie conştient de asta. Înţelegând ce se întâmplă se pot corecta greşeli care, în realitate, aparţin predecesorilor. Facilitatorii susțin că eficienţa metodei este incontestabilă și că depinde de mai mulţi factori. Uneori, oamenii se opresc din acest proces sau continuă încercând să-şi rezolve şi alte probleme. În oricare variantă, individuală sau de grup, metoda oferă o creștere a nivelului de conștiință, precum și posibilitatea de a experimenta aspecte ale vieţii invizibile, impalpabile, pe care individul le consideră de neaccesat sau nu crede deloc în ele. Se experimentează emoţii extreme de la bucurie la tristeţe profundă, de la râs la plâns sau chiar durere fizică. Aceste stări sunt inexplicabile din punct de vedere raţional. Tot ceea ce nu cunoaşte din trecut apare în prezent repoziționând clientul într-o direcţie sau alta. E o cale de descoperire a sinelui şi a ceea ce se întâmplă cu noi, de unde venim şi care este menirea noastră.
Moștenirea subconștientă
La metoda Constelațiilor Familiale se apelează pentru probleme diferite ce nu pot fi rezolvate prin mijloacele cunoscute: de la găsirea unui job până la îmbunătăţirea relaţiei cu familia sau găsirea unui partener. Problema în sine este doar vârful aisbergului. Ceea ce experimentează un astfel de seminar este rezultatul unui proces mai vechi, îndelungat şi destul de profund. Problema cuiva nu sunt neînţelegerile sau disputele pe care acesta le are cu ceilalți, ci tiparele moştenite. În cadrul unui seminar se poate observa că nu clientul este cel care provoacă toate aceste lucruri, ci ele sunt moştenite de la părinţi, bunici prin educaţie sau genetic. Fiecare individ repetă la nivel subconştient manifestările înaintașilor lui, iar în câmpul energetic pot apărea dezechilibre. Acestea apar mai ales în cazul abandonurilor, crimelor, avorturilor, renegărilor. Individul nu se simte bine cu el însuşi, e bolnav tot timpul sau i se întâmplă lucruri care parcă nu au legătură cu el. Constelaţiile Familiale încearcă să le desluşească şi să taie „corzile“ care fac legătura cu acel trecut. Există nişte aşa-numite fraze vindecătoare care se spun pe parcursul procesului ce duce la eliberare. Pe de altă parte, metoda oferă o cale de explorare, nu o pastilă magică. În momentul când eşti dispus să faci o schimbare se pun în mişcare nişte energii, iar unele probleme se rezolvă la un nivel mult deasupra înţelegerii noastre. Bert Hellinger susţine că în momentul în care lucrezi o constelaţie este bine să nu discuţi despre ea pentru că este nevoie de timp pentru ca lucrurile să se îndrepte pe un anumit făgaş. Între două ședințe este bine să treacă o lună, două, poate mai mult, pentru ca lucrurile să se aşeze. Apar sau dispar oportunităţi, se descurcă anumite situaţii, depinde de cât de complicată este problema supusă rezolvării.
Cele trei legi ale lui Hellinger
Legea Apartenenţei – fiecare dintre noi aparţine unui sistem, unei familii.
Legea Ordinii – fiecare are un loc în familie: mama, tata, primul, al doilea născut.
Legea Echilibrului între a da şi a primi.
Modul în care legile acționează este următorul:
– cu toții avem drepturi egale de a aparține unui sistem familial;
– există o ierarhie în termeni de ordine a nașterii în cadrul căreia părinții oferă, iar copiii primesc;
– bărbatul ocupă prima poziție în familie, dar el muncește în serviciul femeii.
Aceste legi pot fi încălcate în multe feluri, iar atunci când intră în dezechilibru apar problemele.
Constelaţiile sistemice
Constelaţiile sistemice reprezintă o metodă de a descoperi dinamicile situaţiilor de la locul de muncă pentru angajatori şi angajaţi şi un proces eficient de a dezvălui soluţiile posibile pentru management, team leaderi, HR, angajaţi, mici afaceri şi parteneriate.
Metoda constelaţiilor sistemice în afaceri ajută la:
· identificarea dinamicii unei situaţii
· descoperirea soluției într-o singură sesiune
· rezolvarea situației fără ca alte persoane să fie de faţă
· analizarea problemei obiectiv, prin intermediul unor reprezentaţi sau a unor simboluri
În România metoda este la început. În străinătate este foarte dezvoltată și foarte mult rafinată având aplicabilitate în orice domeniu. Există medici și profesori care aplică metoda constelațiilor pe specialitatea în care lucrează. Sunt psihoterapeuți care aplică metoda doar observând reacțiile clientului în timpul discuției, fără a-l întreba direct despre problema pe care o are.
Persoanele cu probleme psihice nu pot participa la astfel de workshop-uri, deoarece se lucrează cu energii subtile în care este nevoie de implicarea întregului grup.
Ultimele comentarii