Înţelegerea relaţiei de interdependență între respiraţie și corp-minte este principiul de bază al existenței. Se consideră că dacă ne-am modifica doar modul de a respira fără să schimbăm ceva în obiceiurile legate de alimentaţie sau de activitățile fizice, ne-am putea mări considerabil durata vieţii. Funcția respiratorie este cea mai înalt conștientizată cu autonomie deplină și care se realizează independent de alte funcții. Exerciţiile de respiraţie sunt un mijloc foarte simplu de luptă cu stresul zilnic pentru că relaxează şi induc calmul, iar respiraţia corectă şi conştientă reprezintă rezerva de energie necesară, fiind și baza practicilor terapeutice orientale.
Tehnicile respiratorii experimentate sunt: tehnici de deblocare, tehnici de unificare, de polarizare, de relaxare, de tonifiere, tehnici regresive și tehnici de intrare în rezonanță.
Respiraţia este oglinda fidelă a stărilor psihice, cea mai mică modificare mentală provocând o modificare la nivelul ritmului și amplitudinii respiraţiei.
În tehnica de deblocare a respiraţiei există trei paliere respiratorii:
palierul abdominal (viața instinctual-emoţională),
palierul toracal (viața afectivă),
palierul apical (viața mentală).
Evidenţierea blocajelor respiratorii pe diferite paliere, reprezintă instrumentul terapeutic pentru identificarea cauzelor de natura psihică. Deblocarea respiraţiei recuperează și îmbunătățește funcţia respiratorie.
Conştientizarea
Aşezat într-o poziţie confortabilă, în care respiraţia se manifestă liber (pe spate sau pe scaun) pacientul este orientat să își urmărească respiraţia și să devină conştient de starea sa. Este rugat să conştientizeze o stare pozitivă (un moment de bucurie) și să observe ce diferenţe apar în ritmul, forma și consistența respiraţiei.
După aceea, se evocă o stare negativă (tristeţe). Se pot trece prin mai multe stări, alternative, iar exercițiul se încheie cu o stare pozitivă sau neutră. În funcție de modificările intervenite în respiraţie și de înţelegerea importanței lor în viața psihică se intră în analiza conţinuturilor psihice.
Cel mai simplu mod de a îmbunătăți respirația este ca inspirația să fie adâncă pentru ca aerul să ajungă în cavitatea abdominală, iar expirația trebuie să o golească complet de aer. Este important să respirăm pe nări, nu pe gură, pentru a permite asigurarea unui flux constant de energie. Respiraţia sacadată este un instrument bun de a scăpa de încărcătura emoţională negativă acumulată în organism, însă, pentru a accesa energia care ne susţine, avem nevoie să ne acordăm la ritmul său. Pentru a elibera încărcătura negativă, se poate ispira prin nări şi expira, cu forţa, pe gură. De asemenea, respiraţia, pe rând, printr-o nară, apoi prin cealaltă, va declanşa rapid fluxul de energie prin ambele jumătăţi ale corpului. Budiştii spun că respiraţia lungă, adică mai puţine respiraţii pe minut, linişteşte şi calmează corpul, ajutându-l să se relaxeze.
Citește continuarea în: http://revistamistica.ro/terapie-prin-respiratie-si-rugaciune/
Ultimele comentarii