De ce scandalizeaza crestinismul

De ce scandalizeaza crestinismul

Jean-Pierre Denis

Disponibilitate: În stoc
Preț: 26,88 RON 17,46 RON (-35%)

Aparitie:  Mar 2015
Colecţia: cunoastere
Titlu original: Pourquoi le christianisme fait scandale
Numar pagini: 408
Numar volume: 1
Format: Paperback
Aparitie: 03.05.2012
Editura: Nemira
ISBN: 978-606-579-287-6
Traducător: Eduard Florin Tudor

Descriere produs

„Exista furie, eruditie, convingere si deopotriva multa credinta in acest eseu. Jean-Pierre Denis semneaza un manifest dens, cu o rezonanta aparte. Convins ca astazi crestinismul reprezinta o contracultura eficienta, el revendica pentru crestini dreptul de a vorbi cu glas tare.

 

Rand pe rand filosof, istoric, teolog, mistic, cu riscul unei oarecare confuzii pentru cititor, Jean-Pierre Denis expune lenta slabire a crestinismului, laicizarea inexorabila a societatilor occidentale si trecerea in postmodernitate. Insa tocmai in aceasta evolutie isi gaseste Jean-Pierre Denis sursa optimismului sau, delimitandu-se de acei credinciosi ingrijorati sa vada cum lumea «lor» se evapora si tentati sa se retraga in «traditie»“.

Le Monde


 „Examinand domeniul artei, al modei, al familiei, al scolii, al dreptului, Jean-Pierre Denis zugraveste un tablou lipsit de complezenta al culturii postcrestine si al paradoxurilor ei, cultura care, dupa ce a respins credinta, a facut o pasiune pentru irational, are ca idoli consumul si distractia, apara mai prompt dreptul la moarte decat libertatea de a trai. Acest diagnostic sever constituie nu atat condamnarea unei societati „pe cale de a face implozie”, cat un apel adresat unei lumi care nu este constienta de propria prabusire, dar care poate inca sa se redreseze.
Pentru Jean-Pierre Denis, contracultura autentica este crestinismul. Si, in mod paradoxal, marginalizarea sa devine o sansa pentru credinta, cu conditia sa-si asume locul atribuit: la periferie. Trebuie sa consimta la aceasta „coborare”.  Dezgolit, el nu mai are nimic de pierdut si poate sa revina la fundamentele sale si sa redescopere caracterul subversiv al credintei care a marcat primele secole ale Bisericii.   

 

Crestinismul n-a murit, este convins Jean-Pierre Denis. Gratie resurselor oferite de traditie, dar fara a se transforma totusi in ideologie, crestinismul are inca un rol de jucat pentru ca lumea aceasta sa nu se naruie.“

La Croix


„Contracultura sustinuta de utopiile anilor ’60 a devenit norma. Placerea sexuala este conceputa ca scop suprem, institutiile patriarhale au fost demolate, scoala, autoritatea si politica sunt in ruina. Libertatea de a consuma si piata atotputernica au schimbat totul. Suntem prinsi in cleste intre doua forme de liberalism: pe de-o parte, un liberalism economic asa-zis de dreapta, ce preamareste eficienta, consumul si mondializarea, pe de alta parte, un liberalism de stanga, anarhist, care doreste sa inlature toate piedicile din calea placerii. Punctul de plecare si rezultatul acestor doua curente sunt aceleasi: suspendarea moralei, obtinerea unei fericiri lipsite de valori.“

Jean-Pierre Denis, interviu aparut in L’Express

Comenteaza cu contul de Facebook


Etichete: nemira, carte, crestinism,Toate drepturile rezervate.
Mistica © 2019