Cercetările au arătat că glanda pineală sintetizează compușii serotoninei, un neurotransmițător important din creier, care permite comunicarea între celulele nervoase. Majoritatea drogurilor psihedelice sunt similare cu structura chimică a serotoninei, iar stările meditative, experiențele aproape de moarte și alte fenomene care pot induce stări de moarte/renaștere și paradisiace/infernale sunt influențate de glanda pineală.
Viziunile de lumină albă
Lumina, ochii și glanda pineală formează o triadă care controlează și reglează în mod direct conștiința normală sau modificată, precum și alte funcții ale corpului, acești trei factori fiind, de asemenea, direct legați sau implicați în experiențele mistice și stările psihedelice. Viziunile de lumină albă nu sunt asociate doar cu misticismul și stările psihedelice, ci și experiențelor în apropierea morții. Un motiv pentru care această temă reapare în experiențele morții iminente sugerează că după moarte, când glanda pineală încetează să funcționeze, unele dintre substanțele chimice prezente se pot transforma în drog psihedelic! Potrivit cercetătorilor glanda pineală poate juca un rol important nu numai în ceea ce privește moartea, ci și în naștere sau chiar în renaștere. Glanda pineală devine vizibilă la fătul uman chiar în momentul în care se face diferențierea clară a sexului masculin sau feminin al fătului. Timpul necesar este de 49 de zile, perioadă în care, conform textelor budiste, forța vitală a unui individ mort se unește cu viitoarea sa existență corporală. Când forța vitală este activată de glanda pineală, are loc eliberarea acestor substanțe psihedelice, care influențează experiențele vizionare asociate cu stările de moarte și nașterea iminentă.
Energia vitală
Unele culte inițiatice recunosc rolul glandei pineale în evoluția spirituală. Instinctiv forța vitală spirituală/instictuală a fost văzută ca un șarpe, din cauza structurii sale fizice care se întinde de la organele genitale sale, de-a lungul coloanei vertebrale până la ochiul unic care „vede totul“, situat în glanda pineală. Aceste sisteme spirituale se concentrează în jurul creșterii aceastei energii serpentine primordiale, cu sediul în organele genitale. Prin anumite practici yoghine această energie poate fi trezită și forțată să urce de-a lungul coloanei vertebrale până la nivelul creierului, caz cunoscut în mod obișnuit ca „iluminare“. În sistemul de Kundalini, care posedă șapte centri energetici, glanda pineală a fost identificată alternativ cu „Ajna Chakra“ și cu „Sahasrara Chakra“. Pe de altă parte, în textele pre-creștine și gnostice din secolul al doilea face referire distinctă la glanda pineală în raport cu șapte centri energetici și această energie serpentină. Surprinzător, experiența obișnuită a celor care și-au trezit energia Kundalini este viziunea unei flăcări albe. Mai mult, aceasta vine însoțită de o schimbare radicală de conștiință, ce anulează individualismul și conferă starea de echilibru.
Lumina-spirit
O altă referire potențială la această mică glandă poate fi găsită la sfârșitul Noului Testament, unde se spune că aleșii vor cunoaște pe Dumnezeu, iar „numele lui va fi în fruntea lor“, locul în care este situată glanda pineală. În continuare se face o referire ce demonstrează relația glandei pineale cu lumina: „Nu va mai fi noapte, ei nu vor avea nevoie de lumina lămpii sau de lumina soarelui, pentru că Domnul Dumnezeu le va da lumina.“ Această lumină-spirit este identică cu Ochiul lui Shiva, care atunci când este deschis, arde conceptul conștiinței limitate de ego în individ, iar când este deschis în mod colectiv are puterea de a distruge ramificațiile și legăturile vechii Ordini Mondiale. Poate că, dacă suficient de mulți psihonauți moderni ar atinge această experiență pineală, umanitatea ar putea transcende egou-ul, iar potențialul stării de spirit, scopul înțelepților yoghini și al călătoriilor psihedelice, ar putea fi realizate de întreaga umanitate.
Ultimele comentarii