Pe 24 iunie este prăznuită nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.
Botezătorului i se mai spune Înaintemergătorul pentru că a anunțat și a pregătit venirea Mântuitorului. Acest miracol (mama sa, Elisabeta, îl zămislește pe fiul ei la bătrânețe) pregătește apropiata minune a nașterii din Fecioară. Nașterea Înaintemergătorului a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil care i-a transmis preotului Zaharia, tatăl prorocului, pe când acesta se afla în templu, numele pe care Dumnezeu l-a hărăzit copilului, Ioan. Poporul de atunci l-a numit Botezătorul fiindcă îi chema pe oameni la pocăință și-i boteza în râul Iordan, afundându-i cu tot trupul în apă și zicându-le: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!“
O lungă perioadă din viața Sfântului Ioan Botezătorul nu este cunoscută, se știe însă că s-a retras în pustiu unde a dus o viață aspră, cu multe nevoi, până când a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu.
Sfântul Ioan Botezătorul este primul sfânt cinstit de întreaga Biserică cu o sărbătoare liturgică specială, încă din cele mai vechi timpuri. Este mai mult decât un profet – spune despre el Iisus. El este acela despre care stă scris: „iată, eu trimit pe îngerul meu înaintea feței tale, pentru a pregăti calea înaintea ta.“
Biciuind cu asprime ipocrizia și depravarea, Sfântul plătește cu moarte de martir hotărârea de a apăra moralitatea, fără să cedeze nici chiar în fața amenințării cu tăierea capului. Pe acest profet auster Iisus l-a numit cel mai mare dintre cei născuți din femeie.
Biserica i-a închinat lui Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).
Ultimele comentarii