Visele ne pot ajuta să ne însănătoșim, să definim sensul propriei vieți și să ne redescoperim adevărata esență și natură spirituală. Există în lume workshopuri în care se învață arta de a visa. De a visa lucid și activ. Visătorii activi învață să transforme orice lucru în joc și viața într-o vacanță. Visul activ reprezintă, în esență, o metodă de a trăi viața conștient. Cel mai nou titlu al colecției Philemon, Visul activ, ed. Nemira reprezintă o sinteză a celor mai importante puncte de vedere asupra visului și viziunea șamanică, conform căreia visul nu ne conduce la somn, ci spre o trezire mai vastă decât înregistrează în mod obișnuit eul vigilent. La fel ca C.G. Jung, Robert Moss demonstrează nu doar că visul nu este pasiv, ci dimpotrivă, echilibrează și corectează starea conștientă.
Etapele lucrului cu visele
Practica visului activ presupune trei etape importante: a vorbi despre vise și a le pune în practică, visarea lucidă șamanică și trăirea conștientă. Acestea implică identificarea simbolurilor din vis și utilizarea lor în viața cotidiană, realizarea intenției de a visa lucid și de a raționa clar în în stare onirică, a învăța mai multe despre noi înșine rămânând lucizi pe parcursul experienței onirice. Lucrul cu visele, explică autorul, trebuie să înceapă în perioada copilăriei prin dramatizare. Ajutându-i pe copii să se apropie de propriul inconștient și să stabilească o bună relație cu acesta, se va evita alienarea de Sine a omului și sentimentul ruperii de Dumnezeu, una dintre cele mai grave disfuncții psihice actuale. Punerea în practică a visului presupune a ține un jurnal ce va deveni un antrenament zilnic pentru a scrie și a lucra cu visele. Copiilor, care sunt prea mici pentru a scrie, li se recomandă desenul și dramatizarea.
A ține un astfel de jurnal nu înseamnă să fii scriitor, dar o asemenea practică te poate transforma în scriitor. Prin intermediul jurnalului îți vei întâlni Sinele și pentru ca acest lucru să fie cât mai distractiv, cartea propune câteva jocuri cum ar fi să scrii despre orice te supără sau te blochează, să dai un titlu viselor și să menționezi sentimentele în raport cu respectivul vis, aceasta fiind o terapie imediată. În jurnal mai poți consemna coincidențe, întâlniri întâmplătoare, apariții simbolice, deoarece acestea oferă indicii despre logica ascunsă a evenimentelor. De asemenea, este recomandat să colecționezi replici, citate inspiraționale urmărind apariția simbolurilor în vis pentru a realiza propria enciclopedie de simboluri. „Imaginile care ies la suprafață în vise și din jocul coincidențelor viața din starea de veghe par să ne pună adesea în legătură cu tărâmul arhetipurilor, cu simboluri universale care se repetă la nesfârșit în mintea colectivă a umanității. În același timp, imaginile spontane din vis sunt individuale, darurile noastre personale, și nu dorim să lăsăm cine știe ce autoritate externă să determine sensul viselor sau vieților noastre.“
Șamanism
Nu mai este o noutate că în starea dintre veghe și somn, numită de cercetători hipnagogie, prinde viață visul lucid. În această stare se fac conexiuni creative ce scapă gândirii obișnuite și este indicat să se dezvolte abilitatea de a intra într-o stare relaxantă de conștiență deplină. „Șamanii străvechi consideră că consideră că principala cauză a problemelor noastre – oboseală, energie scăzută, vulnerabilitatea excesivă la boli și alergii – este pierderea sufletului. Ceea ce înseamnă că ne pierdem identitatea și energia vitală prin durere și suferință, rușine, abuz, alegeri de viață dureroase. Leacul constă în a găsi piesa care lipsește, a o aduce înapoi și a o așeza acolo unde îi este locul.“ În șamanism, relația cu un animal totemic, de putere este esențială. Legătura cu puterile animalelor ne oferă abilitatea de a modifica forma corpului energetic și de a proiecta forme de energie ce pot opera la distanță. Legătura pe care o avem cu un animal sau o pasăre se poate observa în tipul de corp pe care îl avem, în stilul de viață, în modul de a răspunde la provocări. „Visătorii activi dezvoltă legături puternice cu animalele lor gardieni, împrumută simțurile și abilitățile puterilor animale pentru a stabili granițe psihice și a vindeca.“
Copilul interior
Jung spunea că mintea creativă se joacă cu obiectele pe care le iubește. Asemenea copiilor care se joacă doar pentru plăcerea jocului și știu să inventeze. Când imaginația noastră se împotmolește sau ne pierdem visele, copilul din noi s-a pierdut. Dacă dorim să devenim visători activi trebuie să-l readucem înapoi și să-l convingem că alături de noi este distractiv și în siguranță. Revendicarea propriului nume, numirea demonilor, depășirea celei de-a cincea frici, explorarea celor șapte centri energetici, călătoriile vindecătoare pot fi metode de a descoperi cauzele problemelor de sănătate și de remediere a lor. Gândirea mitică, schimbă perspectiva. Evenimentele se prezintă simbolic, se învăluie în magie, iar împrejurările capătă sens. Șamanii știu că modul cel mai eficient de a vindeca este de a țese o poveste cu puteri mitice în jurul unui om suferind, care să-i de curajul de a face față. Moartea, susține Robert Moss, nu mai reprezintă o tragedie pentru cei care și-au găsit povestea esențială de viață, pentru că ea ne conduce spre sensul lucrurilor. Asemenea Șeherezadei, care spune povești pentru a mai trăi o noapte și găsește drumul spre inima sultanului, fiecare dintre noi poate găsi ceva de care sufletul nostru avea mare nevoie.
„Niciun vis nu vine fără puterea de a-l face să devină realitate. Totuși, s-ar putea să fiți nevoiți să munciți pentru asta.“ (Richard Bach)
Ultimele comentarii