Arta Feng Shui a ajuns la oamenii de afaceri și la oamenii obișnuiți, deoarece marii înțelepți și cunoscători chinezi au renunțat să mai considere că „secretele Cerului nu trebuie dezvăluite“ și și-au găsit discipoli care au extins practica Feng Shui. Nefiind o știință ușoară, s-a transformat, sub auspiciile spiritului comercial, dintr-o artă a evaluării energiei mediului într-o practică de amalgamuri religioase.
Risvan Vlad Rusu este specialist în Metafizica Chineză, membru al International Feng Shui Guild și al International Association of Reiki Professionals și practicant al terapiilor complementare. Lucrarea sa, Feng Shui Tradițional – manualul practicantului, ed. Trinity, a fost destinată inițial unui circuit închis, ca manual adresat studenților săi, pentru ca mai apoi să devină o sursă valoroasă pentru toți cei interesați de energia mediului și de cum poate fi aceasta direcționată pentru a genera rezultate pozitive în toate domeniile de activitate.
Unul dintre motivele pentru care autorul a decis să pună la dispoziția publicului aceste informații a fost, după spusele sale, harababura care domină „piața de Feng Shui“. Precizarea sa este că asocierea practicii Feng Shui cu practici religioase sau credința în divinitate este o eroare, ca și combinarea cu alte simboluri mistico-religioase. Fără a nega importanța sau valoarea altor ritualuri sau metode, autorul atrage atenția că practica Feng Shui nu are nicio legătură cu umplerea casei cu figurine și statuete sau cu lampioane și mantre agățate pe pereți.
Feng Shui tradițional este o știință care „se bazează pe factorii de direcție, locație, timp și pe locatari; nu implică schimbarea credinței sau a convingerilor personale și nu se bazează pe superstiție, magie și mitologie; nu impune schimbarea stilului vestimentar sau de adoptarea de bijuterii de un anumit fel; Feng Shui tradițional nu necesită decât folosirea busolei Luo Pan și cunoașterea unor informații teoretice cu mare potențial de aplicabilitate practică.“
Autorul mai precizează că Feng Shui tradițional nu este o terapie complementară și nici nu are nimic a face cu terapia, nu se ocupă cu deschiderea chakrelor sau cu protecția aurei energetice și nici nu este un remediu bun la toate. Feng Shui lucrează cu energia universală care există pretutindeni, nu este specific chinezească.
Feng Shui tradițional este definit ca „arta și știința metafizică de origine chineză care se preocupă cu analiza mediului extern și intern, a ciclurilor de timp și a rezidenților diverselor tipuri de locuințe, în scopul recunoașterii locurilor în care Qi-ul este puternic, vibrant și pozitiv, poate fi accesat și circulat, în scopul îmbunătățirii calităților diverselor aspecte ale vieții.“
La începuturi în practica Feng Shui erau folosite doar formele mediului înconjurător și erau aplicate conceptele clasice de Yin și Yang, cele Cinci Transformări (elemente), trigramele și hexagramele și observarea aplicării anumitor formule specifice care implicau observarea „Dragonilor“. Nici atunci nu se baza pe gândire pozitivă sau mistică, ci pe observația directă, calcule și măsurători cu busola Luo Pan. Formele sunt grupate în forme externe (în afara clădirii) și forme interne (în interiorul clădirii).
La începuturi Feng Shui a fost cunoscut drept „studiul Cerului și al Pământului“, originea sa având la bază lucrarea maestrului Guo Pu „Cartea îngropăciunii“, în care se menționează că: „Qi-ul este dispersat de Vânt și se acumulează la marginile Apelor…“, aceasta fiind teorema fundamentală a științei Feng Shui și a denumirii metodei: Vântul (Feng) și Apa (Shui) au un rol fundamental în dispersarea, acumularea și circularea Qi-ului.
Manualul oferă numeroase informații utile despre analiza mediului, a clădirii, a locatarilor și a timpului, polaritatea Yin-Yang, despre caracteristicile, asocierile și modul în care interacționează cele cinci elemente în mediu, dar și în corpul uman sau despre semnificația Trigramelor. Aspectul predictiv al Feng Shui presupune cunoașterea unor concepte de numerologie care împreună cu utilizarea busolei tradiționale Luo Pan pot remedia situațiile problematice din orice locuință, iar locatarii se pot bucura de succes, prosperitate, sănătate și noroc.
Nu sunt necesare cunoștințele anterioare despre Feng Shui pentru a aplica metodele manualului. Feng Shui Tradițional – manualul practicantului, ed. Trinity se adresează tuturor celor interesați să descopere tiparele invizibile ale energiilor cosmice, grupate sub denumirea de Qi sau energie universală, și felul în care acestea generează relațiile dintre oameni și mediul înconjurător.
Cărțile autorului Risvan Vlad Rusu pot fi achiziționate de pe site-ul editurii Mistica, http://www.mistica.ro/ și din librăriile Nemira.
Ultimele comentarii