În 25 martie sărbătorim Bunavestire sau Blagoveștenia, ziua în care, conform tradiţiei creștine, Maica Domnului a fost vestită prin Arhanghelul Gavriil că va naște pe Fiul Domnului, Iisus Hristos.
După o viețuire 12 ani în Templul din Ierusalim, Fecioara Maria a fost încredinţată unui bătrân drept numit Iosif, acesta luând-o în casa lui din Nazaretul Galileii. În casa acestuia, pe când se afla la rugăciune, așa cum relatează Sfântul Evanghelist Luca (Luca 1, 26-38), Fecioara a primit vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, precum că a aflat har înaintea lui Dumnezeu, dovedindu-se vrednică să aducă în lume, ca om întrupat, pe Mântuitorul. Fecioarei, Îngerul i-a zis: „Bucură-te cea plin de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei, căci ai aflat har de la Dumnezeu. Și iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus…”. Când, plină de nedumerire, Maria a întrebat cum se va întâmpla asta, întrucât ea nu cunoscuse bărbat, Îngerul i-a zis: „Duhul sfânt se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri. Pentru aceea și Sfântul care se va naște din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema”. Atunci Maria a zis: „Iată roaba Domnului sunt, facă-se cu mine după graiul Tău”.
Obiceiuri și tradiții
25 martie – Bunavestire, Ziua cucului, „Blagoveștenia“ sau Dezlegarea primăverii
* În tradiţia populară, Bunavestirea sau Blagoveștenia este considerată aproape la fel de importantă precum Nașterea Domnului sau Paștele.
* Ziua de Bunavestire mai era numită si zi a dezlegării primăverii, pentru că de-acum încolţeste iarba, înmuguresc pomii, are loc un nou început: în această zi sosesc rândunelele, iar cucul începe să cânte.
* În această zi se dezleagă limba păsărilor.
* De Bunavestire se scot vitele la pășunat și se duc stupii în prisacă.
* Este dezlegare la pește.
* Această zi, din apropierea echinocţiului de primăvară, se mai numește și „ziua cucului”. Prin cântecul său, cucul prevestește venirea primăverii, dar și norocul omului pentru acel an. Prin comportamentul său, începutul și sfârșitul cântatului la date fixe, cucul marchează succesiunea a două momente astronomice importante: echinocţiul de primăvară și solstiţiul de vară. La auzul primului cânt al cucului, e bine să fim veseli, curat îmbrăcaţi si cu bani în buzunar. Pentru a întâmpina sosirea cucului, oamenii se pregăteau, din timp, cu bani și-l întrebau câţi ani va trăi cel care întreabă: “Cucule, să-mi spui cinstit/Câţi ani mai am de trăit?”. În momentul în care auzeau cucul cântând, ei aruncau banii în direcţia din care se auzea cântecul și rosteau versurile pe un ton interogativ, numărând glasurile cucului, deoarece se considera că fiecare „glas“ corespunde unui an de viaţă.
* Cucul aduce bucurie de viaţă lungă celui căruia îi cântă sau tristeţe dacă zboară fără să cânte. Cucul simbolizează scurgerea neîntreruptă a timpului și repetarea anuală a celor două momente esenţiale din ciclul vieţii: nașterea (primul cântat) și moartea (ultimul cântat).
* Dacă pasărea îi cânta cuiva din faţă, era semn bun, semn că toată vara îi va merge din plin, dar dacă pasărea cânta din spate sau lateral-stânga, atunci semnul era de rău augur pentru cel care îl asculta.
Ultimele comentarii