Fundația Calea Victoriei, în parteneriat media cu Editura Mistica, organizează începând de luni, 12 ianuarie, de la ora 19:00, cursul Cabala prin povești, susținut de profesorul universitar Felicia Waldman.
Născută în secolul al XII-lea ca o reacție împotriva încercării lui Moise Maimonide, marele gânditor medieval, de a introduce ideile filosofiei grecești de tip aristotelic în iudaism, Cabala a reprezentat, în fapt, o Renaștere avant la lettre, pentru că s-a întors la rădăcinile antice ale tradiției evreiești, recuperând elemente de mit și legendă cărora le-a dat o semnificație religioasă și morală.
Departe de a fi o doctrină, Cabala a constituit un mod de a gândi, complet nou și novator, cu concluzii diverse și cu reverberații profunde nu doar în lumea evreiască, ci și în cea creștină (printre cei care s-au lăsat influențați de ideile ei s-au numărat mare personalități ca Pico della Mirandola, Johannes Reuchlin, Francesco Giorgi, ori Christian Knorr von Rosenroth). Pentru că, dacă până atunci se considera că faptele bune ale omului îl ajută pe Dumnezeu, Cabala a venit cu ideea revoluționară conform căreia fără ajutorul omului, Dumnezeu nu poate ține lumea în mișcare. Cu alte cuvinte, fiecare lucru pe care îl facem are efecte cosmice.
În cadrul celor cinci întâlniri ale cursului ne propunem așadar să urmărim modul în care prin simboluri, metafore și povesti, Cabala ne învață cum să trăim în armonie cu noi înșine și cu cei din jur.
1. Povestea creației. Cum a făcut Dumnezeu lumea: prin emanație de lumină sau prin arta combinatorie a literelor și cifrelor? Care este semnificația mistică și magică a alfabetului ebraic? Care este puterea creatoare și distrugătoare a literelor și a cuvintelor? Care este legătura dintre litere și cifre?
2. Povestea celor patru înțelepți care au intrat în Paradis. Câte înțelesuri se pot extrage dintr-o parabolă de un paragraf? În câte moduri se poate citi un text? Cât de periculoasă este întreprinderea mistică? Cât de departe poate merge hemeneutica?
3. Povestea primei neveste a lui Adam, Lilith. Care a fost primul trio conjugal din istorie? Cum a apărut prima feministă? Cum a ajuns un demon al nopții alături de Dumnezeu? Cum să nu ne lăsăm distrași de la calea cea dreaptă? Cum să ne apărăm de pericole?
4. Povestea Golemului. Poate deveni omul un demiurg? Putem imita – sau concura – creația divină? Cum îți poti crea un ajutor – sau un apărător – de nădejde? Care este diferența dintre mistică și magie? Cum putem manipula lumea divină?
5. Povestea reparării lumii, Tikkun Olam. Cum separăm binele de rău? Cum afectează faptele noastre lumea? Cum ne reparăm greșelile? Cum contribuim la echilibrul și armonia universului? Cum interpretăm învățătura cabalistică și cum putem trăi în lumina ei?
Lector: Felicia Waldman
Data începere: 12 ianuarie 2015; Ora curs: 19:00
Număr ateliere: 5;
Frecvența: săptămânal, luni
Vârsta minimă: 16 ani
Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 200 ron
Locul desfășurării: Fundația Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Biserica Sfânta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Înscrieri la: CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la: www.victoriei.ro
Ultimele comentarii