Când în titlul unei cărți vezi numele lui Dumnezeu te aștepți să găsești o carte eminamente teologică în care personajul principal este, evident, Dumnezeu. Recunosc că, deși titlul Viața secretă a lui Dumnezeu, Aaron David, ed. Mistica, mă ispitea, am ezitat zile bune, așteptând momentul potrivit (?). Chiar așa, care o fi acela? Păi e cam ca o întâlnire la nivel înalt. Nu te duci așa, oricum, la o întâlnire cu Dumnezeu. Mai întâi îți faci ordine în cap, te îmbraci frumos și respiri adânc ca să capeți curaj. În plus, când mă pregătesc să citesc o carte „grea“, vreau să am toate condițiile, adică să nu mă preseze nicio grijă, să am timpul necesar, să fie liniște deplină, să nu sune telefonul, să nu-mi fie nici prea cald, nici prea frig… și tot așa. Noroc că o călătorie mai lungă cu trenul mi-a anulat toate vedetismele, înlesnindu-mi întâlnirea cu una dintre cele mai captivante scrieri despre Dumnezeu. Acum pot spune cu mâna pe inimă că oricine și-a pus măcar o singură întrebare, în orice sens, despre existența lui Dumnezeu, nu are voie să rateze cartea rabinului Aaron David.
Nu, adevăratul erou al cărții nu este Dumnezeu, așa cum ai crede, ci tu, omule, cel care cauți o viață întreagă să afli cine ești în relația cu Dumnezeu. Plecând de la cele mai banale întrebări pe care oricine și le pune de-a lungul vieții despre divinitate și necesitatea ei, trecând prin scrierile și tradițiile străvechi, cartea îți arată în fiecare pagină că rolul lui Dumnezeu este de a te pune în valoare, iar al tău este de a face această descoperire pas cu pas prin alegerile tale și prin felul în care decizi să trăiești.
Este Dumnezeu perfect? Poate da greș? Poate simți suferință, tristețe, bucurie? Poate face greșeli, poate regreta? Este bun în mod absolut? Poate lupta cu răul? De ce există rău în lumea creată de Dumnezeu? De ce permite existența oamenilor răi? Sunt câteva dintre întrebările puse în discuție. Răspunsurile te vor ajuta să înțelegi mai ușor adevărata misiune a omului, adevărata sa libertate, măsura implicării divine, dar mai ales, faptul că ești personaj și coautor într-o carte scrisă de Dumnezeu. A crede în El înseamnă a face o alegere conștientă și asumată. Refuzul de a o face schimbă nu doar alegerile tale, ci și cursul istoriei.
Autorul poartă, de fapt, un dialog cu fiecare cititor, așa cum ar face-o într-un confesional sau într-o discuție tête-à-tête. Exemplificările sunt nu numai din Cabala și Talmud, ci și din viața personală, iar răspunsurile satisfac cele mai exigente întrebări atee, chiar și pe cea despre bolovanul uriaș pe care Dumnezeu nu l-ar putea ridica dacă l-ar putea crea. Vei zâmbi, cu siguranță, pentru că sentimentul este că autorul știe mai bine decât tine ce te frământă și vine în întâmpinarea tuturor întrebărilor, oferind nu numai răspunsul potrivit, ci și argumentul necesar.
„De ce viața secretă a lui Dumnezeu este ținută secret? Voi admite că și eu gândesc că ideile din această carte sunt periculoase, deoarece pot fi foarte ușor interpretate greșit“, declară autorul. Pentru că nu oricine este pregătit să le înțeleagă. La unul dintre cursurile despre unitatea lui Dumnezeu a fost întrebat la sfârșit de o doamnă din public, ce părea nemulțumită de spusele sale: „De ce nu am mai auzit așa ceva la un alt rabin până acum? Dacă aș fi auzit așa ceva acum douăzeci de ani, nu aș mai fi devenit atee! Ce mă fac acum?“ În fond, și ateismul este tot o formă de căutare a lui Dumnezeu.
Cartea lui Aaron David ne oferă însă o perspectivă matură a imaginii lui Dumnezeu, analizând învățături secrete din Cabala și din alte scrieri mistice. Vei înțelege de ce miracolele nu se întâmplă la tot pasul și, mai ales, de ce nu ți se întâmplă ție, ce înseamnă pacea, de ce este necesar să respecți poruncile și cât de important este rolul tău în lume.
Ultimele comentarii