Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august, o zi de post, fiind și ultima mare sărbătoare din anul bisericesc. Pe 1 septembrie începe un nou an. Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului este cel mai mare dintre profeți, glasul care striga în pustie „Gătiți calea Domnului“.
Sf. Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului era fiul lui Zaharia preotul și al cuvioasei Elisabeta (ruda Sfintei Fecioare). Acest sfânt – mărturisit de Hristos că este mai presus decât toți cei născuți din femeie și mai mult decât prorocii, numit de tradiție „Îngerul Pustiei” – avea să împărtășească soarta majorității prorocilor lui Israel, al căror șir îl încheie. Înaintemergătorul a îndurat moartea mucenicească, pentru fărădelegile regelui Irod, pe care sfântul se încumetase să-l certe cu asprime, pentru că trăia în desfrânare cu Irodiada, cumnata sa. Sărbătorindu-și ziua Irod – amețit de vin, de cântece și de dansul pătimaș al Salomeei, fiica Irodiadei – regele i-a făgăduit dansatoarei orice va dori. Salomeea, la îndemnul Irodiadei, i-a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel a fost tăiat capul Sfântului din porunca unui rege netrebnic, dus la pierzanie de o femeie nelegiuită. Capul tăiat al prorocului, cu sângele curgând, a fost dus pe o tipsie și dat acelei desfrânate.
Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului sunt sărbătorite pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai. Biserica i-a rânduit celui care l-a botezat pe Mântuitor mai multe sărbători peste an: Zămislirea Sf. Ioan Botezătorul (23 septembrie), Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (24 iunie), Tăierea capului Înaintemergătorului (29 august), Aflările capului (24 februarie și 25 mai), Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie).
Obiceiuri. Datini. Tradiții
- În această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna; nu se mănâncă varză, nici fructe rotunde care seamănă cu un cap (mere, pere, prune, pepene, nuci, căpățâni de usturoi) sau cu o cruce; nu se taie pepeni verzi.
- Nu se bea vin roșu, nu se mănâncă fructe sau legume roșii, amintind de sângele care a curs din capul Sf. Ioan.
- Nu este bine să se semene nicio sămânță.
- În popor se vorbea de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce“, care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, cu rolul de a-i curăți pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.
Ultimele comentarii