Abordarea unei căi spirituale este la fel de complicată și laborioasă ca munca de cercetare. Poate chiar mai dificilă pentru că într-un asemenea demers nu ai repere, statistici, istoric sau experiență. Măsurătorile nu le poți face decât raportându-te la propria persoană. Atras de pământul înțelepciunii, scriitorul Vasile Andru a călătorit la începutul anilor 90 în India, la muntele Athos, în Tibet sau în Franța unde s-a aflat în apropierea unora dintre marii înțelepți și vindecători ai lumii.
Căutând marile repere ale spiritualității lumii el i-a întâlnit pe indienii Swami Vishnudevananta, Sri Tapovan, Baba Vishnudas, Surenji Goyal, Dalai Lama, clerici harismatici ca Gheervaghese Mar Osthatios precum și monahi vindecători sau laici. În urma acestor întâlniri a apărut cartea Întâlniri cu maeștri și vizionari, ed. Mistica ce sintetizează zece ani de retrageri spirituale. În opinia sa, călătoria este o meditație în mișcare în care călătorul, pelegrinul (lat. „străinul“) percepe o meta-realitate.
Scriitorul Vasile Andru deține titlul de master în Filosofia Vedanta și are numeroase participări la simpozioane internaționale de istoria religiilor. În 1990 a înființat Centrul de Practică Isihastă din București, organizând și tabere isihaste în Bucovina și Transilvania. Este redactor la revista Gracious Light din New York, îndrumă stagii sapiențiale și ține conferințe în țară și în străinătate.
Cartea sa evidențiază momente din „bucătăria“ practicilor spirituale, dialoguri, interviuri punând accentul pe deosebirile și asemănările diferitelor căi și metode: creștinism, hinduism, budism, taoism, Zen. Călătoria inițiatică este un mod de ridicare a voalului. „Când evoci sau întâlnești un mahatma precum Swami Vishnudevananda sau un avva precum Teofil Părăian intri în rezonanță cu un fluid energetic al lui; mintea ta ia forma imaginii evocate…“
O astfel de întâlnire este cea cu Dalai Lama, alături de care marile adevăruri se situează dincolo de cuvinte: „Dalai Lama are o mobilitate deosebită a expresiei faciale, un metalimbaj puternic, adecvat la fiecare vizitator. Devenea grav și concentrat cu cineva care-i expunea un caz dramatic. Râdea ca un copil lângă un copil. Intra în stare de reculegere când trebuia să aline sau să vindece un bolnav. Atenție foarte distributivă și o excepțională empatizare cu zeci de stări ale vizitatorilor. (…) Câteva femei au adus copii nou-născuți pentru binecuvântare. I-a binecuvântat, atrăgând asupra lor binele lumilor superioare, printr-o gestică rituală, specifică.“
În preajma tibetanului Geshe Sonam Rinchen descoperă asemănările frapante între tradițiile românești și cele tibetane, în special în privința vindecărilor. În Tibet există convingerea că pentru fiecare boală există un spirit rău, iar menirea vindecătorului este să le alunge. Terapia populară românească invocă un înger specific, care va lupta cu drăcușorul instalat și-l va alunga, contracarând formațiunea psihică negativă cu una pozitivă.
Schitul „Sf. Ioan din Pustie“ este dovada creștinismului ajuns în Tibet. „Mă odihnesc sub clopotul masiv, instalat pe un postament la o înălțime mică, îl poți atinge cu mâna. Clopotul, glasul exterior al bisericii, este un semn creștin printre tibetani. Creștinismul a ajuns până aici, departe. Creștinii tibetani sunt o minoritate, dar minoritatea iese în evidență, atrage atenția. Ei trăiesc intens religia. Pentru tibetanii din exil, jertfa lui Hristos este un model de asumare a propriei lor jertfe.“
O altă întâlnire memorabilă este cu arta profetică a pictorului rus Nicolai Roerich, omul cu șapte țări. Roerich a realizat 7000 de picturi și zeci de scrieri antropologice și culturale. A fost și un om de acțiune misionară, culturală. El se află în spatele plasării Marelui Sigiliu al SUA pe bancnota dolarului. Are și o inițiativă mondială de protejare a moștenirii culturale a omenirii. În 1929 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Arta și scrierile sale sunt străbătute de un profetism referitor la armonizarea aurei umane și pacea lumii.
Întâlnirile cu despota Nectarios pe insulele Kalymnos și Leros, apoi cu românii Emil Cioran, clarvăzătoarea Valentina Gârlea, Valeriu Popa sau Mario Sorin Vasilescu relevă necesitatea ascezei și a înțelepciunii regăsite în spirit și în apropierea oamenilor de Dumnezeu. Pentru căutătorul aflat pe calea spiritualității cartea lui Vasile Andru oferă un imbold necesar.
Ultimele comentarii